Kjøp bærekraftig prosjektet

Kjøp Bærekraftig prosjektet (Prosjektnummer: 309643) var et innovasjons- og forskningsprosjekt med varighet fra 1 oktober 2020 til og med november 2024. Prosjektet startet med 14 partnere, hvorav ti kommuner og to offentlige organisasjoner. I tillegg hadde prosjektet med fageksperter fra Direktoratet for forvaltning og økonomistyring, DFØ (tidligere DIFI), som har ansvaret for anskaffelsesregelverket, og en ekspert på EU-, EØS rett og anskaffelsesrett fra Universitetet i Oslo. Det ble utskiftninger av deltakere underveis.

Målet for prosjektet var å hjelpe offentlige organisasjoner å kjøpe mat og cateringtjenester mer bærekraftig. Utgangspunktet var at offentlige organisasjoner sjelden bruker anskaffelsesregelverket til å stimulere til bærekraft og innovasjon og at de i liten grad handler med mindre bærekraftige virksomheter. Prosjektet startet datainnsamlingen i september 2020. 64 strukturerte kvalitative intervjuer ble gjennomført. Intervjuene ble gjennomført med ledere på ulike nivåer i offentlige virksomheter, primært kommuner, blant annet kommunaldirektører, økonomisjefer, næringssjefer, helse- og sosialsjefer, kjøkkensjefer og innkjøpssjefer, små- og store leverandører, interessegrupper og frivillige organisasjoner i små, mellomstore og store norske byer. Temaet for prosjektet var om strategisk innkjøp av mat- og cateringtjenester kunne bidra til å skape sosiale og miljømessige bærekraftseffekter. Prosjektet undersøkte også modenheten i de deltakende organisasjonene. Det ble også gjort litteraturstudier for å få oversikt over forskningen på området. Koding og analyse av data ble gjort både tematisk og etter spørsmål fra intervjuguiden.

Se lenke til prosjektets nettside her: https://uni.oslomet.no/kjoepbaerekraftig/

EdiCitNet-prosjektet

Edible Cities Network (Grant agreement No. 776665) var et Horizon 2020 innovasjonsprosjekt med varighet fra september 2018 ut februar 2024. I prosjektet etablerte fem byer bylaboratorier. Målet var å eksperimentere med urban dyrking, sosialt entreprenørskap og andre initiativer for å skape sosiale og miljømessige bærekraftseffekter for byen. Både deltakende observasjon, spørreskjemametodikk og kvalitative intervjuer med strukturert intervjuguide ble brukt i datainnsamlingen. Den deltakende observasjonen ble gjort i tre ulike samskapings workshops i starten av prosjektet, og flere planleggings- og evalueringsmøter og seminarer underveis i prosjektet

Intervjuer ble gjennomført i fire byer; Oslo, Andernach, Berlin og Rotterdam. Den første runden med intervjuer ble gjort for å undersøke hvordan initiativene hadde lykkes og hva de gjorde for å utvide virksomheten sin. Den andre runden med intervjuer fokuserte på hva deltakerne hadde lært av eksperimenteringen. Forskerne brukte en semistrukturert intervjuguide med rundt 10 spørsmål som de samtalte fritt rundt. Intervjuene ble transkribert og analysert.

De fleste intervjuene ble gjennomført digitalt pga pandemien. Intervjuene ble gjort både med prosjektledere og ledere ansatt i kommunen, så vel som med tilknyttede organisasjoner. Vi tok også utgangspunkt i diverse dokumenter og i forskningslitteratur. Den andre runden med datainnsamling ble gjennomført våren 2022. Sosiale entreprenører, ledere i stiftelser og kommunale organisasjoner, koordinatorer og andre deltakere i prosjektet ble intervjuet for å finne ut hva vi kunne lære av å eksperimentere med bylaboratorier (Plassnig et al., 2021).

Totalt har forskere i prosjektets arbeidspakke 3, intervjuet 80 personer i og rundt bylaboratoriene, inkludert de sosiale entreprenørene, grønne og sosiale initiativer. Hvert intervju varte i 30–60 minutter, mens noen få varte i hele to timer.

Disse tre prosjektene har til sammen illustrert utfordringer med bærekraftsagendaen. DEMUDIG har vist hvor tids- og ressurskrevende det er for enkeltpersoner å jobbe for sitt nærmiljø sine interesser. De to andre prosjektene har vist hvor vanskelig det er, for offentlige organisasjoner, å støtte sosiale og miljømessige initiativer.

https://www.edicitnet.com/

https://www.oslomet.no/en/research/research-projects/edicitnet

DEMUDIG prosjektet

DEMUDIG – Demokratisk byutvikling i den digitale tidsalder (Prosjektnummer: 281131) var et forskningsprosjekt finansiert av Norges Forskningsråd som varte fra juli 2018 til slutten av januar 2022. Prosjektet sammenliknet deltakende demokrati i sentrale strøk i Oslo, Madrid og Melbourne. Målet for prosjektet var å finne ut hvordan IKT og sosiale medier spilte inn på innbyggeres mulighet til å medvirke i byutvikling. Dataene som ble samlet inn var både kvalitative og kvantitative. Vi gjennomførte dybdeintervjuer med 48 personer i tilknytning til bydel Gamle Oslo, Tøyenområdet og områdesatsingen der. Både politikere, kommune ansatte, beboere og ulike ressurspersoner som formelt eller uformelt representerte flere enn dem selv i området ble intervjuet. I tillegg ble det gjennomført 11 intervjuer i Melbourne og 18 i Madrid. Forskerne gikk også gjennom mange dokumenter knyttet til innføringen av IT plattformer for medvirkning i de tre byene. Intervjuene ble kodet tematisk. Tre spørreundersøkelser ble sendt ut digitalt, til beboere, lokalpolitikere og kommune- ansatte som hadde medvirkning som arbeidsområde i både Oslo, Melbourne og Madrid. Spørreskjema-undersøkelsene var like i de tre landene og ble utviklet i samarbeid mellom forskerne i de tre byene.

Se lenke til prosjektet her: https://www.oslomet.no/forskning/forskningsprosjekter/demudig

Se de viktigste publikasjonene fra prosjektet her: