1. Finn din visjon
Tør å tenke stort. Lag en tydelig og konkret visjon for din kommune eller organisasjon – hvordan ser organisasjonen ut om ti år? Med utgangspunkt i den nye visjonen kan du sette opp delmål og prioritere hva dere skal ta fatt på først. På denne måten kan du etter hvert endre systemene og praksisen i din organisasjon.
Mange har god nytte av å visualisere og konkretisere visjonene sine så mye som mulig. En metode du kan bruke, er visuell fasilitering, som innebærer å tegne den nye virkeligheten du ser for deg. Da aktiverer du den høyre hjernehalvdelen som er mest kreativ. Prioriter en til tre områder du vil starte å jobbe med.
2. Involver og prioriter
For å nå målene dine må du forankre oppover, involvere, inspirere og samarbeide til siden og nedover i organisasjonen. Jobb med de strategiske dokumentene. Få mål inn i tidelingsbrevene og rapporter på dem. Tenk gjennom hvordan du kan skape gode effekter og spill det inn for ledelsen.
Bærekraftsarbeid er motiverende for ansatte. De setter gjerne igang før du engang har definert prosjektet eller tildelt midler, så du får gjerne blide, engasjert ansatte og gratis resultater av slike initiativer. Trom sammen dem du tenker kan bidra til å nå visjonen og områdene du har prioritert å jobbe med først. La folk komme med ideer og forslag til tiltak selv, og la dem sette igang med det.
Bygg nettverk og allianser og gjennomfør
Enkelte bærekraftstiltak kan gjennomføres innen hver enkelt organisasjon, men for å få til de store systemendringene må flere samarbeide. Er ambisjonen din at barnehager og skoler skal lage lokal mat fra bunnen så kan du for eksempel måtte samarbeide med innkjøpsavdelingen og til og med det lokale bondelaget. Hvem du trenger å samarbeide med vil avhenge av hva du forsøker å få til.
Jo høyere ambisjoner du har for systemendring i mer bærekraftig retning, jo flere utfordringer vil du støte på. Da vil du fort oppdage at nasjonale systemer og politikk ikke nødvendigvis er tilrettelagt for den nye sirkulære økonomien. Mye av jobben vil da også kunne innebære nettverksbygging og påvirkningsarbeid.
Vis hva du har gjort
Lykkes din organisasjon med å løse oppgaver på en mer bærekraftig måte så vil andre se til dere. Dere vil inspire og hjelpe andre.
En viktig bit av jobben blir derfor å synliggjøre det dere har gjort.
Siste del av jobben blir derfor å dele det dere har gjort i relevante fora. Det kan være i kommunale nettverk, fagspesifikke blader som Kommunal rapport og anbud 365, eller gjennom sosiale medier som Linkedin og Facebook. Hvilke kanaler som er mest relevante vil avhenge av hva dere har gjort og hvem dere vil nå ut til.